Jako nadzienia cukiernicze używa się różnych rodzajów przetworów owocowych i przecierów owocowych. Domowe przetwory na słodko to doskonały sposób na zachowanie owoców na dłużej oraz cieszenie się ich smakiem poza sezonem. Wśród najpopularniejszych rodzajów przetworów znajdują się konfitura, dżem, powidła oraz marmolada.

Konfitura a dżem, powidła i przecier – czym się różnią?

Wiele osób ma problem z odróżnieniem tych produktów, a co za tym idzie, z ich poprawnym użyciem w słodkich wypiekach. W tym artykule postaramy się rozwiać wszelkie wątpliwości dotyczące różnic pomiędzy konfiturą, dżemem, powidłami oraz marmoladą oraz podzielimy się sprawdzonymi sposobami na użycie różnych owoców w tartach, ciastach i ciasteczkach.

Czym jest dżem?

Dżem produkowany jest z owoców gotowanych w całości lub pokrojonych na mniejsze kawałki. Czym dżem różni się od konfitury? W garnku możemy znaleźć zarówno bardziej jak i mniej dorodne kawałki owoców. Najbardziej popularne przetwory tego typu to dżem truskawkowy, dżem z czarnej porzeczki, z wiśni, malin, brzoskwini czy jagód.

Wybór dżemów jest szeroki: można zdecydować się na słodki, domowy dżem z wysoką zawartością cukru, zawierający mniej cukru i całe owoce, lub też dżem bez cukru, stawiający na naturalną słodycz owoców.

Czym jest konfitura?

Konfitura to przetwór o delikatnej konsystencji, złożony z wyselekcjonowanych i najlepszych kawałków owoców. Charakterystyczna jest dla niej słodka, intensywna i dość gęsta struktura. Konfitura w przeciwieństwie do dżemu, nie jest aż tak ugotowana, co powoduje, że owoce w niej zawarte zachowują swoją strukturę.

Czym są powidła?

Powidła to przetwór o gładkiej konsystencji, powstały z przecieru owocowego oraz małej ilości cukru lub bez grama cukru. Uzyskiwany jest przez długie smażenie i duszenie do miękkości dojrzałych owoców. Powidła śliwkowe często są wykonywane z śliwek węgierek, ale mogą być przygotowywane z innych owoców. Sposób przygotowania jest niezwykle prosty – wystarczy smażyć dojrzałe owoce od czasu do czasu mieszając, wedle uznania można też dodać odrobinę cukru lub miodu.

Powidła są popularne w Polsce i wielu krajach Europy Środkowej i Wschodniej. Są one używane jako nadzienie do ciast, bułek, naleśników i innych wypieków, a także jako dodatek do mięs, wędlin i serów.

Owocowe nadzienia cukiernicze

Dżemy, konfitury, powidła i marmolady świetnie sprawdzą się jako nadzienia do słodkich wypieków. Oczywiście można zrobić dżem samodzielnie, ale w wypadku branży gastronomicznej, warto zdecydować się na profesjonalne nadzienia owocowe, które przyspieszą pracę i zagwarantują idealny smak, kolor i konsystencję wypieku.

Przeciery owocowe i nadzienia termostabilne MBF Agro

MBF Agro oferuje szeroki wybór przecierów i nadzień do tart i ciast z owoców, takich jak jabłka, brzoskwinie, pigwy, wiśnie, truskawki, maliny, gruszki itp. Możesz wykorzystać mrożone owoce w kawałkach, przetarte puree owocowe lub termostabilne wkłady piekarnicze z wiśni, jabłka czy też marmoladę wieloowocową. Poznaj naszą ofertę:

Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie

Operacja mająca na celu „Wyposażenie zakładu w nowoczesne maszyny i urządzenia do przetwórstwa owoców oraz przeciwdziałanie zmianom klimatu” współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania "Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój"

Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

Przewidywane wyniki operacji: Poprawa konkurencyjności poprzez wzrost wartości dodanej podstawowej produkcji rolnej.