Mrożenie owoców to świetny sposób na ich przechowywanie. Dzięki temu mamy dostęp do pełnowartościowych produktów, nawet gdy świeże owoce nie są dostępne. Mrożonki owoców świetnie sprawdzają się też w gastronomii. Umożliwiają szybkie przygotowywanie dań, deserów i wypieków gwarantując jakość i stabilność smaku przez cały rok.
Mrożone owoce – tak samo wartościowe jak świeże produkty
Świeże sezonowe warzywa i owoce są ważnym składnikiem zdrowej diety i powinny gościć na naszych stołach od późnej wiosny do jesieni. W okresie zimowym oraz wczesną wiosną, gdy dostępność świeżych warzyw i owoców jest ograniczona, eksperci zalecają mrożonki.
Mrożone owoce – pełnia lata w Twojej kuchni
Prawidłowo przeprowadzony proces mrożenia powoduje stosunkowo małe straty cennych witamin i składników odżywczych (witamina C – do 40%, witaminy z grupy B do 10-20%, karoten – 5-30%). Ponadto, jeśli produkt jest prawidłowo przechowywany i i rozmrażany, jego wartość i ilość składników odżywczych jest porównywalna do świeżego produktu.
Jak wykorzystać mrożone owoce?
Zamrożone owoce można wykorzystać na wiele sposobów:
Smoothie z owoców mrożonych
Mrożone owoce możesz dowolnie miksować ze świeżymi owocami aby zrobić smoothie. Wystarczy zblendować wybrane składniki aż do uzyskania gładkiej masy i gotowe! Smoothie można pić w temperaturze pokojowej lub schłodzone – dzięki mrożonym owocom, nabierze niższej temperatury.
Domowe lody i sorbety – owoce mrożone
Owoce mrożone doskonale nadają się do zrobienia domowego sorbetu. Wystarczy zmiksować mrożone owoce z syropem cukrowym, wstawić na 20 minut do zamrażarki i gotowe!
Konfitury i słodkie dżemy
Mrożone maliny, truskawki, wiśnie czy śliwki świetnie nadają się do zrobienia dżemu lub konfitury własnej roboty.
Mrożone owoce pod kruszonką
Alternatywą gotowania owoców jest także upieczenie ich pod pierzynką z kruszonki w piekarniku. Przed pieczeniem można rozmrażać owoce i odsączyć z soku, by uzyskać jak najlepszą konsystencję.
Mrożonki – dodatek do jogurtu lub płatków śniadaniowych
Owoce mrożone są szybkie w użyciu, nie psują się tak szybko jak świeże, więc zawsze można je mieć w zamrażarce.
Mrożone nadzienia owocowe – składnik do ciast i ciasteczek
Specjalnie przygotowane termostabilne wkłady piekarnicze z mrożonych owoców gwarantują smaczne i apetycznie wyglądające wypieki – ciasta, tarty i ciastka francuskie.
Składnik do drinków i koktajli
Mrożone owoce, takie jak truskawki, maliny, jagody, czarne porzeczki, borówki czy mango można z powodzeniem używać w drinkach, koktajlach i ponczach, które ugaszą pragnienie w upalne dni.
Składnik do deserów na zimno
Desery, takie jak pudding lub mus owocowy – dodanie do nich owoców mrożonych jest ekspresowe, a dodaje mnóstwo smaku i apetycznemu wyglądu każdemu z deserów.
W pełni naturalne produkty, jakimi są mrożonki – szukaj w MBF Agro!
W naszej ofercie posiadamy szeroki wybór owoców mrożonych oraz nadzień cukierniczych, które doskonale sprawdzają się w gastronomii. Wybierz produkty, które odpowiadają Twoim potrzebom.