Przeciery owocowe to półprodukty, które doskonale sprawdzają się w branży cukierniczej i gastronomicznej. Ich stabilny smak, kolor, zapach i konsystencja sprawiają, że są chętnie wybierane do hurtowej produkcji ciast, deserów, napojów czy innych przysmaków. W tym artykule przedstawiamy zalety przecierów owocowych MBF Agro oraz pomysły na ich zastosowanie.

Przeciery owocowe – źródło witamin i błonnika

Owoce zawierają wiele witamin i minerałów, a przetworzenie ich w przecierze może ułatwić wchłanianie tych składników przez organizm. Przeciery z owoców mają także niski indeks glikemiczny, co oznacza, że ​​wolno uwalniają cukier do krwiobiegu. Dzięki temu mogą być dobrym wyborem dla osób z cukrzycą lub insulinoopornością.

Ponadto, przeciery owocowe są bogate w błonnik pokarmowy, co może pomóc w regulacji trawienia i utrzymaniu prawidłowej pracy jelit.

Długoterminowe przechowywanie – przeciery z owoców

Przeciery owocowe są łatwe w przechowywaniu i mogą być przechowywane przez długi czas w próżniowych opakowaniach. Dzięki temu ​​są idealne do przygotowania na zimę, kiedy świeże owoce są trudno dostępne.

Odpowiednio przygotowane i przechowywane przeciery owocowe zachowują także jednakowy smak, kolor i konsystencję, co jest szczególnie ważne dla branży HoReCa. Dzięki temu przygotowywane z nich produkty są stabilnej jakości bez względu na porę roku czy partię produkcyjną przecieru.

Przeciery owocowe MBF Agro

Przeciery z owoców MBF Agro dostępne są w opakowaniach: baginbox (3 L, 10 L, 20 L), wiaderka o pojemności 1kg, 5kg, 10kg; beczki oraz kontenery aseptyczne. Smaki jakie oferujemy to:

  • Jabłko (pojedyńczy i zagęszczony)
  • Jabłko + wit. C
  • Jabłko + cukier
  • Gruszka
  • Wiśnia (pojedynczy i zagęszczony)
  • Aronia
  • Borówka amerykańska
  • Czarna porzeczka
  • Czerwona porzeczka
  • Malina
  • Truskawka

Ponadto, oferujemy usługę przecierania surowca dostarczanego przez klienta, także produktów EKO.

Owocowe przeciery – zastosowanie

Przeciery owocowe mogą być używane jako nadzienie do ciast, muffinek, naleśników lub gofrów. Dzięki temu danie zyska słodki smak i dodatkowo dostarczy wartości odżywczych. Przeciery owocowe świetnie sprawdzają się też jako dodatek do jogurtu naturalnego, deserów z chia czy owsianek.

Dobrym pomysłem na wykorzystanie przecierów owocowych jest też użycie ich jako sosów. Można je wykorzystać jako sos do deserów lub mięs, na przykład do grillowanej kaczki. Dzięki temu danie zyska słodki smak i aromat.

Jeśli szukasz wysokiej jakości przecierów owocowych od sprawdzonego producenta, poznaj naszą ofertę.

Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie

Operacja mająca na celu „Wyposażenie zakładu w nowoczesne maszyny i urządzenia do przetwórstwa owoców oraz przeciwdziałanie zmianom klimatu” współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania "Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój"

Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

Przewidywane wyniki operacji: Poprawa konkurencyjności poprzez wzrost wartości dodanej podstawowej produkcji rolnej.