Domowa tarta owocowa to pyszny deser, któremu nie oprze się żaden domownik! Dzięki mrożonym owocom możesz przygotowywać doskonałe wypieki cały rok – bez względu czy świeże owoce są dostępne, jaka jest ich cena i jakość.
Przygotowaliśmy dla Was przewodnik po tym jak wykorzystać mrożone owoce: jabłka, gruszki i wiśnie oraz gotowe owocowe nadzienia cukiernicze aby upiec pyszną, rumianą tartę z owocami, która wychodzi z każdym razem!
Tarta z owocami mrożonymi
Owoce mrożone to prawdziwy skarb dla miłośników pieczenia. Nie bez powodu są używane na porządku dziennym w cukierniach i gastronomiach. Nie tylko są wygodne i dostępne przez cały rok, ale też zachowują swoją wartość odżywczą, co czyni je idealnym składnikiem do pieczenia.
Oto przepis na kruchą tartę owocową z jabłkami, gruszkami i wiśniami, a także praktyczne wskazówki dotyczące pieczenia z owocami mrożonymi.
Spód do tarty – jak przygotować kruche ciasto?
Ciasto kruche to prosty przepis na doskonały spód do tarty z dowolnym nadzieniem. Przygotowanie ciasta kruchego nie wymaga wielu składników ani specjalnego sprzętu – wystarczy dobry mikser, ale z powodzeniem można też wyrobić ciasto ręcznie.
Poniższe proporcje wystarczą na spód do tarty o średnicy tortownicy ~24cm. Składniki na kruche ciasto do tarty:
- 1 pełna szklanka mąki pszennej (180 g)
- masło – ćwierć kostki (100 g)
- 1 żółtko jaja
- 2 łyżki cukru pudru (40 g)
- szczypta soli
Spód równomiernie rozkładamy na blaszce oraz jej brzegach. Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni. Ustaw piekarnik na opcję góra + dół. Czas pieczenia spodu będzie różnić się w zależności od tego, czy nadzienie również chcemy piec, czy nie.
- Jeśli zamierzasz użyć świeżych owoców lub rozmrozić mrożone owoce i podać je na bazie serka mascarpone albo z tężejącą galaretką, lub też nałożyć na upieczoną tartę gotową konfiturę z mrożonych owoców, pieczenie spodu będzie trwało przez 20-25 minut (aż do pełnego upieczenia). Potem nałóż nadzienie bez dodatkowego pieczenia.
- Jeśli chcesz użyć mrożonych owoców i zapiec je razem z tartą, piecz kruchy spód osobno na początek przez około 10 minut. Potem dołóż nadzienie i piecz przez kolejne ~25-30 minut aż kruszonka się zarumieni.
Nadzienie do tarty owocowej z mrożonymi owocami
Nadziewana owocami tarta może być przygotowana z dowolnymi owocami – świeżymi truskawkami, konfiturami, plasterkami jabłek i wieloma innymi nadzieniami.
W sezonie, gdy nie są dostępne pyszne, pachnące słońcem lokalne owoce może być jednak trudno, aby wyszło nam ciasto, które powali z nóg. Dlatego warto korzystać z mrożonych owoców i nadzień cukierniczych. Są one przygotowane z wysokiej jakości owoców zbieranych w szczycie sezonu gdy są najsłodsze i najpyszniejsze.
Do tego, mrożone owoce są często tańsze poza sezonem niż te świeże. Nie jest też żadnym sekretem, że renomowane cukiernie i kawiarnie używają w swoich wypiekach mrożone owoce i nadzienia cukiernicze – pozwala im to zachować stabilność smaku i jakości przez cały rok. Możesz wykorzystać to sprytne podejście również w swojej kuchni.
Tarta z owocami na zimno
Wyszło ciasto? Krucha tarta na zimno to najszybszy sposób na szybką, owocową przekąskę. Na gotowy upieczony spód możemy ułożyć dowolne owoce, najlepiej z dodatkiem kremu. Taki krem, na przykład serek mascarpone lub bita śmietanka to najprostsze w przygotowaniu ciasto.
Pamiętaj, że z użyciem kremu spód nie może być prosto z piekarnika – musisz dać mu ostygnąć, inaczej wszystko się rozpłynie. Jeśli używasz galaretki lub skrobi ziemniaczanej, koniecznie wstaw ciasto do lodówki, aż do stężenia.
Tarta z owocami na ciepło
Pyszna ciepła tarta z słodkim owocowym nadzieniem i kruszonką to doskonałe uzupełnienie do popołudniowej kawy. Pamiętaj, by najpierw krótko podpiec spód, a następnie całość z nadzieniem, aż do zarumienienia kruszonki.
Ciasto odstaw na chwilę do wystudzenia, niemniej możesz je podawać nadal na ciepło razem z lodami lub bitą śmietaną.
Przygotowanie nadzienia do tarty owocowej
Owoce (jabłka i gruszki pokrojone na mniejsze kawałki, a także pestkowane wiśnie mrożone w całości) możesz bez problemu kupić w markecie lub w większej ilości od lokalnego dostawcy, jak MBF Agro. Stawiając na lokalnego producenta masz pewność jakości zarówno owoców, jak i obróbki produktu i jego przechowywania.
Mrożone owoce warto rozmrozić przed upieczeniem. Dzięki temu nie puszczą zbyt dużo wody w trakcie pieczenia i nie rozmoczą spodu. W wypadku jednak mrożonych jabłek i gruszek krojonych w segmenty, plastry czy sticki można śmiało piec je i bez rozmrażania – tak przygotowane świetnie sprawdzą się jako nadzienie do tarty.
Konfitury i termostabilne nadzienia owocowe do ciast
Jeśli chcesz wcześniej przygotować konfiturę z owoców do tarty, możesz lekko poddusić je na patelni (opcjonalnie z cukrem pudrem lub zwykłym cukrem – według uznania). W zależności od preferowanej konsystencji, można dodać też odrobinę żelatyny lub mąki ziemniaczanej do duszonych owoców.
Jeśli odpowiada Ci lekko żelowa, ściągnięta konsystencja, możesz też wykorzystać termostabilne nadzienie owocowe(w naszej ofercie dostępne są wiśnie w żelu, prażone jabłko i marmolada wieloowocowa). Nie marszczą się, nie zmieniają konsystencji, smaku ani zapachu w trakcie pieczenia i po ostudzeniu i są używane w profesjonalnych wypiekach w wiekszości wyrobów cukierniczych.
Tarta z mrożonymi owocami – wskazówki
- Przy wykorzystaniu mrożonych owoców pamiętaj, że mogą one wydzielać więcej wody podczas pieczenia. Aby temu zapobiec, możesz odcedzić owoce lub dodać do nadzienia dodatkową łyżkę mąki.
- Mrożone owoce nie muszą być rozmrażane przed pieczeniem. Wystarczy wymieszać je z pozostałymi składnikami nadzienia i wyłożyć na ciasto.
- Wybierając mrożone owoce, zwracaj uwagę na ich jakość. Wybierz produkty bez dodatku cukru i sztucznych konserwantów.
Korzystanie z mrożonych owoców ma wiele zalet. Pozwalają one cieszyć się smakiem ulubionych owoców przez cały rok. Ponadto, są często tańsze niż świeże owoce, a ich przechowywanie jest znacznie łatwiejsze. W końcu, mrożone owoce zachowują swoją wartość odżywczą, co czyni je zdrowym wyborem.
Spróbuj tego przepisu na tartę owocową i odkryj zalety pieczenia z owocami mrożonymi!